Pass och inresetillstånd till USA

Pass och inresetillstånd

ESTA
Svenskar får lov att resa till USA på semester och stanna i upp till 90 dagar utan visum. För att kunna detta måste man ansöka om inresetillståndet ESTA, en ansökan ska helst göras senast 3 dagar före avresa. En godkänd ESTA-ansökan är giltig i 2 år, eller så länge som passet är giltigt.

Nordiska medborgare behöver inget visum för inresa till USA, men däremot behövs ett inresetillstånd (ESTA) och ett maskinläsbart e-pass. Du måste ansöka om ditt inresetillstånd absolut senast 72 timmar före avresa för att få tillstånd för ombordstigning. Det är viktigt att uppgifterna i din registrering överensstämmer med uppgifterna i ditt pass. Du ansöker och betalar själv för ditt inresetillstånd som är giltigt i två år från godkännande.En ansökan kostar 14 dollar. Ansökan om inresetillståndet ESTA måste görs på deras officiella sida. Du måste uppvisa ditt ansökningsnummer vid incheckningen på flygplatsen.

E-pass

Från 1 april 2016 krävs att du utöver en godkänd ESTA-ansökan har ett e-pass som är giltigt under hela din vistelse i USA. E-passet är märkt med en särskild symbol på framsidan och har ett inbäddat elektroniskt chip.

Ett E-pass är samma sak som ett biometriskt pass. Alla pass som är giltiga och tillverkade i Sverige ska nu ha detta. Det är mer för dem med utländska pass som måste ha lite koll på det.

0 av 0 tyckte detta var till hjälp